Informatii utile

 

Cine este FDR?

FDR este o federaţie de organizaţii finanţatoare si donatori privati care sprijină activ dezvoltarea societăţii civile din România. Actiunile pe care FDR le-a intreprins pana in prezent s-au focalizat pe promovarea transparentei si responsabilitatii fata de comunitatile in care isi desfasoara activitatile organizatiile neguvernamentale si companiile private. Doua dintre cele mai de succes initiative ale FDR sunt Concursul Cele mai Bune Rapoarte ale organizatiilor neguvernamentale aflat la a 8-a editie, Top Donatori, aflat la 4-a editie - este singurul de acest tip din Europa Centrala si de Est care monitorizeaza activitatea de implicare sociala a companiilor din punct de vedere al sumelor investite.

In prezent FDR reuneste organizatii precum Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala, Fundatia Carpatica - Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice,Fundatia pentru Parteneriat, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Fundatia Sensiblu, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Fundatia United Way Romania, Fundatia Vodafone Romania, Fundatia Dinu Patriciu. Primul membru de onoare al FDR datorita implicarii in actiuni filantropice este Mihaela Radulescu.

Cine se poate inscrie in Concursul Cele mai bune rapoarte anuale?

La sectiunea de ONG – toate organizatiile infiintate in baza ORD 26/2000 cu modificarile ulterioare si care au un raport anual.

La sectiunea de CSR – toate firmele care desfasoara proiecte de responsabilitate sociala, de implicare in comunitate si care au un raport anual

Cine si cum se face evaluarea?

Exista un juriu extern FDR format din experti in domeniu. Componenta juriului poate fi vazuta pe pagina de internet a FDR. Evaluarea se face pentru fiecare categorie la care s-a inscris raportul pe baza grilelor de evaluare. Fiecare membru al juriului evalueaza rapoartele, iar in sedinta comuna se aleg nominalziatii si castigatorii la fiecare categorie in functie de punctaje obtinute. 

Referitor la noua sectiune in care se pot inscrie companiile in concurs pentru proiectele lor de responsabilitate sociala: este valabila si pentru IMM-uri sau aveti in vedere numai companii mari (peste 249 de angajati).

Referitor la noua categorie, celmai bun raport de CSR, aici se pot inscrie toate firmele (mici, medii, mari, romanesti, nationale, transnationale) si care au facut proiecte in Romania.

Abia ne-am infiintat si avem foarte mare nevoie de suport financiar pentru a tehnologie digitala nesecara si inchirierea unui spatiu pentru relatii cu publicul. Raportul nostrtu abia la anul va fi trimis. Cum putem obtine suport si de unde? - multumesc. 

 Va asteptam cu raportul anual pe 2009, la editia a 9-a. urmarind aceasta editie puteti invata din experienta celorlalti. Pentru suport financiar, puteti  vizualiza paginile de internet inclusive a Forumului Donatorilor din Romania – sectiunea Finantari – si sa vedeti care sunt rundele de finantare lansate si daca domeniile se potrivesc misiunii organizatiei dvs. 

Care sunt ONG-urile care au participat constant la concurs, si care au castigat cele mai multe premii? cum apreciati \"candidaturile\" ONG-urilor fata de asteptarile juriului? Exista initiative similare si in alte tari, si care sunt diferentele de \"prezentare\" ale ONG-urilor din afara? 

ONGurile care isi inscriu rapaortele sunt din domenii diverse (mediu, educatie, actiune civia, domeniul social, mediu, din mediul rural, organzaitii comunitare). DE la ongurile pe cultural primim cele mai putine rapoarte. Cine castiga? Este o mare diversitate: ong uri din domeniul social, mediu, organizatii comunitare din mediul rural. Juriul in utlimii 2 ani a subliniat cresterea calitatii in termini de continut si transparenta, inclusive financiara. Acest concurs se intampla si in tari sin Europa Centrala si de Est, si sunt organizate tot de Forumuri ale Donatorilor. Concursul din Romania are cea mai mare implicare in randul actorilor interesati (ong, personalitati care acorda patronajul sau sunt MC, companii, presa).

Care sunt cele mai importante 3 criterii pe care le va urmari juriul in evaluarea rapoartelor? Cum va sustine FDR imbunatatirea calitatii rapoartelor pe viitor?

Cele mai importante criterii depind de fiecare grila, insa numitorul comun il reprezinta: calitatea continutului, transparenta datelor financiare, mesajul pe care acest raport in transmite, informatiile cu privire la cine sunt oamenii care lucreaza pentru implementarea acestor proiecte. 

Pentru imbunatatirea rapoartelor anuale, Forumul Donatorilor din Romania a lansat pentru aceasta vara 2 cursuri de instruire (29-30 iunie si 16-17 iulie), iar pe toata durata inscrierilor(adica pana in 21 august 2009) sunand la telefonul FDR (021 311 88 11) un coleg al meu va raspunde la intrebarile celor interesati de redactarea rapoartelor anuale

 Ce face Forumul Donatorilor pentru a sprijini activitatile de fundraising ale ONGurilor mici? Ce isi propune sa faca?

Pentru incurajarea ongurilor mici FDR a creat o categorie separata in cadrul acestui concurs de rapoarte anuale. Premiile sunt in bani si oferite de sponsori. Iar pentru ongurile mici, cu buget pana in 50.000 euro, FDR ofera gratuit in aceasta vara cursul de redactare a raportului anual. 

Se pot transmite rapoarte anuale exclusiv in format electronic, daca acestea sunt disponibile in permanenta pe un website? Tinand cont de situatia economica actuala, formatul clasic printat poate sa fie un cost destul de ridicat pentru organizatiile mici. Pe de alta parte site-urile si formatele electronice sunt un cost mai usor de suportat.

Este adevarat ca printarea acestor materiale este costisitoare si am incurajat transmiterea rapoarelor in format electronic, si ultimii 3 ani am avut in mod constant probleme in a le evalua. Si mai este urmatoarea situatie cu care ne-am confruntat – pe suportul electronic organizatiile transmit filme  -frumos realizate de altfel – cu testimoniale. In aceste cazuri este imposibil sa fie evaluate dupa grile. Mentionez ca aceste grile sunt postate la fiecare concurs pe siteul FDR.

Cei care nu sunt foarte in tema cu realizarea unui raport de unde pot afla mai multe informatii?

Sunt urmatoarele variante: 

- Ghidul 9 pasi pentru redactarea unui raport de succes care este disponibil in format print pentru toate organizatiile care il solicita. El ofera informatii despre ce elemente trebuie sa aiba acest instrument de comunicare.

- Sa participe la cursurile organizate de FDR pe redactarea unui raport annual

- Sa apeleze la consilierul FDR in aceasta vara pentru redactarea raportului annual

- Sa urmareasca sectiunea de pe siteul nostru cu rapoarte anuale inscriese in concurs –poate se inspira.

- Sa participe la gala de premiere a Celor mai bune rapoarte si poate sa si intre in posesia unor rapoarte anuale care ii pot fi sursa de inspiratie.

 De ce ati considerat necesara introducerea noii sectiuni pentru companii?

De 3 ani am introdus pe piata Top Corporate Awards, prin care incercam sa promovam companiile care investesc bani in proiecte scociale, de mediu, in comunitate. Prin acest Top noi facem o analiza cantitativa a sumelor ce sunt investite in astfel de proiecte. Iar trecerea la o abordare focalizata si pe analiza calitativa a venit din partea grupului tinta al Topului, firmele. Ele ne-au intebat daca nu suntem interesati si de partea calitativa a investitiei lor. Si iata-ne ajunsi al Cel mai bun raport anual de CSR – o invitatie la tarnsparenta si responsabilitate. Mult timp ne-am gandit ca nu o sa primim rapoarte ca nu se fac pentru Romania. Dar vom vedea anul acesta

Putem trimite cereri de  finantare la FDR?

FDR nu finanteaza si nici nu transmite catre membrii sai cereri de finantare. Pentru rundele de finantare lansate de membrii FDR puteti urmari atat pagina FDR cat si paginile de internet ale acestora. 

 

 

Parteneri

 • Kfi
 • Mott
 • Money Channel
 • Vodafone
 • Raiffeisen Bank
 • Gsk
 • Romania
 • Fundatia Alexandrion Group
 • World Learning International Development
 • Ambasada UK in RO
 • Fundatia pentru dezvoltarea societatii civile
 • Fundatia post privatizare
 • Provident Financial
 • SGP
 • GEF
 • UNDP
 • USAID
 • esimplu.ro
 • Ambasada Norvegiei